Eturauhassyöpä

 

Kotisivu
Ajankohtaista
Eturauhassyöpä
Sairastumisriskit
Ensimmäiset hetket
Hoitovaihtoehdot
Oletko yksin?
Eteenpäin?
Vertaistuki
Tukitoiminta
Perheenjäsenille
PSA
Tutkimukset
Sanastoa
Tietoja
Yhteystiedot
da Vinci
Linkit
Harrastus

 

 

Eturauhanen ja eturauhassyöpä?
Seuraavassa lyhyt selvitys eturauhasesta, sen syövästä ja syövän oireista.Eturauhanen on miesten sukupuolirauhanen, joka sijaitsee virtsarakon alapuolella peräsuolen edessä. Eturauhanen on noin luumun kokoinen, 20 grammaa painava elin. Se ympäröi osittain virtsaputkea, joka kuljettaa virtsan rakosta elimistön ulkopuolelle. Eturauhanen tuottaa osan siemennesteessä tarvittavasta nesteestä. Siemenneste sisältää siittiösolut.

Mikä on eturauhasen syöpä?
Eturauhasen syöpä on Suomessa yleisin syöpätauti ja miesten yleisin syöpä. Se syntyy eturauhasen solujen alkaessa muuttua pahanlaatuisiksi. Eturauhassyöpä on pääasiallisesti iäkkäiden (yli 70-vuotiaiden) miesten tauti. Ilmaantuvuus suurenee 50 ikävuoden jälkeen. Runsaan eläinrasvojen nauttimisen on todettu olevan eturauhassyövän vaaratekijä.

Eturauhassyövän oireet
Lääkärin vastaanotolle on syytä mennä, jos havaitsee seuraavia oireita: virtsaamisen heikkous tai katkonaisuus, tihentynyt virtsaamisen tarve (varsinkin öisin), muut erilaiset virtsaamisvaikeudet ja -kivut, tunne siitä, ettei virtsarakko tyhjene täysin ja verivirtsaisuus. Alaselän, lantion tai lonkkien kipu voi olla oireena levinneestä eturauhassyövästä. Eturauhassyövän varhaisvaihetta on vaikea havaita, koska oireet ovat usein lieviä tai niitä ei ole lainkaan.

Kotisivu ] Ajankohtaista ] [ Eturauhassyöpä ] Sairastumisriskit ] Ensimmäiset hetket ] Hoitovaihtoehdot ] Oletko yksin? ] Eteenpäin? ] Vertaistuki ] Tukitoiminta ] Perheenjäsenille ] PSA ] Tutkimukset ] Sanastoa ] Tietoja ] Yhteystiedot ] da Vinci ] Linkit ] Harrastus ]