Mies, herätys!

 

Kotisivu
Ylös
Psa-testit tarpeellisia
Mies, herätys!
Luentotiivistelmät
Syöpä tänään
Luettavaa

 

 

Mies, herätys!
Yksinkertainen verikoe voi pelastaa henkesi

Lähde: Pirkka-lehti 8/2003
Maire Varhela kuvat: Petri Puromies

Onko sinun veresi PSA-arvo tutkittu? Jos et edes tiedä mistä on kysymys, hyvä mies, on syytä mennä lääkäriin. Sinun eturauhasessasi saattaa näet oireettomana palaa sytytyslanka – eli muhia syöpä, jonka olemassaolo voidaan saada yksinkertaisella verikokeella selville.

Lääkintöneuvos, urologi-kirurgi Pellervo Petäys on suunnattoman huolestunut miehestä. Tämä on hänen suoranainen hätähuutonsa miehen hengissä pysymisen puolesta.

– Lantiossa sijaitseva eturauhanen eli prostata on välttämätön ihmissuvun olemassaolon kannalta ja miehelle tärkeä. Silti se on myös miehen uhka. Varsinkin kun tunnemme suomalaisen miehen, joka ei mene lääkäriin ennen kuin on kovia oireita, jos silloinkaan, jolloin voi jo olla liian myöhäistä. Tarvitaan naisten apua.

– Vaimot, tyttöystävät, äidit ja siskot! Tuupatkaa yli 50-vuotiaat miehet lääkäriin varmistamaan, että eturauhanen on kunnossa! 50 – 60-vuotiaitten miesten tulisi käydä tutkimuksissa joka toinen vuosi ja yli 60-vuotiaitten joka vuosi.

– Eturauhassyöpä on vahvasti periytyvä sairaus. Jos miehen suvussa on isällä, veljellä tai muulla lähisukulaisella on eturauhassyöpä, riski sairastua siihen on moninkertainen, 10 – 43 prosenttia. Tällaisissa tapauksissa on miehen syytä käydä huomattavasti tiuhemmin tutkimuksissa ja aloittaa ne myös nuorempana.

– Jos tauti löydetään oireettomassa vaiheessa, se on mahdollista parantaa täysin. Mitä levinneemmässä vaiheessa syöpä on, sen huonommat ovat hoitotulokset. Oireet – virtsaamishäiriöt, kivut, yleinen huonokuntoisuus, laihtuminen ja ruokahaluttomuus – tulevat vasta, kun syöpä on jo levinnyt. Iän mukana tapahtuva eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu voi myös aiheuttaa virtsaamisvaivoja.

– Eturauhasen syöpätapausten määrä lisääntyy huikeata vauhtia. Nyt löydetään vuosittain jo 4 000 uutta tapausta ja luku kasvaa vuosittain noin 200:lla. Tämä ylittää jo naisten uusien rintasyöpätapausten määrän.

Jotta miehet ymmärtäisivät, miten vaarallisesta taudista on kysymys, Petäys esittää tahallaan säikäyttävän luvun. – Jos syöpä on päässyt leviämään luustoon, niin erilaisista hoitotoimenpiteistä huolimatta vain 30 prosenttia potilaista on elossa viiden vuoden kuluttua. Joka kolmas eturauhassyöpään sairastunut mies kuolee viidessä vuodessa. Tämän vuoksi on tärkeätä, että miehet hakeutuvat tutkimuksiin oireettomassa vaiheessa.

– Eturauhasen syöpä on kavala kansantauti, miesten yleisin syöpä nykyään. Se ohittaa määrällisesti keuhkosyövän. Sen syntymekanismia ei tunneta, mutta epäilyt viittaavat ravintoon. Keltaiselle rodulle ei juurikaan esiinny prostatasyöpää. Kun perhe muuttaa Amerikkaan seuraavalla sukupolvella on tätä syöpää yhtä paljon kuin valkoisilla ja mustilla. Näin voidaan epäillen syyllistää rasvainen ruoka.

Joukkoseuranta pelastaisi henkiä

Lääkintöneuvos Petäys sanoo, että hänen verenpaineensa nousee kiukusta, kun ruvetaan puhumaan prostatasyövän seulonnan tarpeettomuudesta. Naisten rintasyöpää on jahdattu joukkoseulonnoilla jo vuosikymmeniä mammografian avulla. Syöpää on todettu 0,3 prosentilla tutkituista naisista ja seulontoja on pidetty tarpeellisina.

Suomessa on kahdella paikkakunnalla meneillä kansainvälinen prostatasyövän seulontatutkimus. Ja jo keskeneräisten tutkimusten yhteydessä on löydetty tutkituista miehistä 3,5 prosentilla syöpää. Suurin osa varmistetuista syövistä on meillä jäljitetty juuri verikokeen avulla. Yli 1 000 miestä kuolee vuodessa tähän tautiin.

– Kaiken maailman verukkeita on esitetty seulonnan, paremmin sanottuna eturauhassyövän joukkoseurannan vastustamiseksi. Onko tämä järkevää ja tasa-arvoista? Petäys kysyy.

– Halvemmaksi tulisi ottaa yksinkertaisia verikokeita, kuin hoitaa sairastuneita. Monen miehen henki pelastettaisiin joukkoseulonnalla. Kyllä tässä maassa pannaan rahaan moneen paljon turhempaankin tarkoitukseen. Tämä asia on täysin poliittisesta päätöksen teosta kiinni. Toivottavasti siltä suunnalta nyt löytyy järkeä, aikaisemmat esitykset on teilattu.

PSA-arvo kertoo syövästä

– Veren seerumista otettava PSA-arvo kertoo miehen eturauhasen tilasta, koosta, tulehduksista ja mahdollisesti syövästä. Se on ylivoimaisesti parhain ihmisen syöpää osoittava merkkiaine (markkeri), joka liittyy ainoastaan eturauhassyöpään. Varmistetuista eturauhassyövistä suurin osa on jäljitetty juuri kohonneen PSA-arvon avulla.

– Aivan sataprosenttinen tämä ei ole. Hyvin harvoissa tapauksissa PSA on kunnossa, mutta silti on löydetty syöpä. Jos tämä arvo on 15 – 20:stä ylöspäin, syöpä on hyvin todennäköinen. PSA-arvo kasvaa iän myötä. Alle 50-vuotiaitten PSA:n yläraja on 4. Sen jälkeen se kohoaa hiljalleen. 70-vuotiailla on yläraja 6,5.

– PSA-koe ei varmista eikä sulje pois eturauhasen syöpää, se vain osoittaa mille potilaille on tehtävä lisätutkimus, Petäys painottaa.

– Tämä arvo voi myös kohota lievästi tilapäisesti viattomasta syystä kuten polkupyörällä ajosta, sukupuoliyhdynnästä tai kovasta vatsasta. Miesten on muuten hyvä kääntää polkupyörän satulaa vähän alaviistoon, jottei se hankaa.

Yhteen mittaukseen ei voi sokeasti luottaa, jos arvo on koholla. Joten viikon kuluttua on syytä ottaa uusi näyte. PSA on myös erinomainen työkalu sairastuneiden tilan ja hoitojen tehokkuuden seurannassa.

Kohonnut PSA-arvo johtaa ilman muuta jatkotutkimuksiin, joita on ensin sormella peräsuolen kautta tapahtuva tunnustelu, mikroskooppinen tutkimus koepalojen avulla ja ultraäänitutkimus peräsuolen kautta.

Hoito tapauksen mukaan

– Eturauhasen syövän hoidon ja hoitotavan valinnassa on suurin ongelma se, että todetussa syöpäkudoksessa ei ole koodia, joka ilmoittaisi miten se aikoo käyttäytyä, Petäys kertoo. – Jos se tiedettäisiin, voitaisiin hitaasti kasvavat ja paikallaan pysyvät syövät jättää pelkkään seurantaan ja äkäiset nopeasti etenevät hoitaa heti ja tehokkaasti.

Hoitotapoja on kolme. Radikaalileikkaus eli prostatan poisto parantaa potilaan täysin – jos syöpä rajoittuu eturauhasen kapselin sisään, eikä ole lähettänyt etäpesäkkeitä, potilaan ikä on 50 – 70 vuotta, eikä hänellä ole muita merkittäviä sairauksia. Jos leikkaus onnistuu, sairaus paranee täysin. Valitettavasti ennakkoon ei aina pystytä määrittämään, onko se levinnyt vai ei. Se todetaan vasta leikkauksen jälkeen. Yleensä leikataan nuoria miehiä, joilla oletettavissa on vielä paljon elinvuosia edessään.

Muita hoitoja ovat ulkoinen ja sisäinen sädehoito ja hormonihoito Eri hoitomuotoja voidaan myös yhdistellä tilanteen mukaan.

Hormonihoito ei paranna eikä poista syöpää. Se hidastaa tai pysäyttää syövän kasvun ja antaa monta elinvuotta lisää, mutta menettää tehonsa ennemmin tai myöhemmin.

Yli 75-vuotiailla syöpää usein vain seurataan. Se on yleensä hidaskasvuinen ja potilas todennäköisesti kuolee johonkin muuhun sairauteen syöpänsä kanssa.

Eturauhassyöpään sairastuneiden keski-ikä on 71 vuotta. Suurimpaan riskiryhmään kuuluvat 65 – 75 -vuotiaat. Alle 60-vuotiaita on yhdeksän prosenttia tapauksista. Alle 50-vuotiaita sairastuneita on muutama, 15 – 20 tapausta vuodessa.

Kumppani mukaan lääkärin luokse

Lääkintöneuvos Petäys kertoo, että kertoessaan potilaalle tämän syövästä hän kutsuu aina myös elinkumppanin tai aikuiset lapset mukaan vastaanotolle. Hän selittää perusteellisesti tilanteen ja eri hoitomuodot.

– Lopullisen päätöksen hoitomuodosta tekee potilas. Hän elämästään on kysymys. Hänellä pitää olla sananvaltaa. Saatan sanoa, mitä minä omalla kohdallani tekisin tässä tapauksessa.

– Tämä sairaus on vahvasti myös psyykkinen sairaus, sillä se iskee miehen ytimeen. Tällä alueella potilas tarvitsee apua. Monet hoidot vievät kokonaan miehen luonnollisen sukupuolisen kyvyn. Sitä voidaan kuitenkin auttaa jossakin määrin lääkkeillä. Sädehoito ei tähän vaikuta.

– Miehet häpeävät aivan aiheetta sairautta, joka on vyön ja polvien välissä. Heidän on vaikea puhua siitä. Siksi ymmärtävä kumppani ja myös saman kokeneet kanssaveljet ovat äärettömän tärkeitä.

– Minä olen kuitenkin ilokseni todennut, että tällainen onnettomuus vahvistaa yleensä parisuhdetta. Huonosti ovat asiat, jos avioliitto perustuu jalkojen väliin, yksinomaan seksiin, joka muutenkin väkisin hiipuu aikaa myöten.

Luulin kuolevani, mutta elänkin täysillä
– Leikkauksen jälkeen iski kauhea masennus. Olin täysin avuton ja toimintakyvytön. Näin vain mustaa. Olin varma, että kaikki loppuu tähän. Mutta selvisin lääkkeiden ja henkisen tuen avulla. Sain jatkoaikaa. Nyt elän täysillä.

Opetusneuvos Lasse Hellman vastasi ”kyllä” vuonna l997 keväällä, kun häntä pyydettiin osallistumaan vuotta aiemmin aloitettuun eurooppalaiseen eturauhasen seulontatutkimukseen.

Hän meni mielestään aivan terveenä miehenä PSA-verikokeeseen. Täysi yllätys olikin, kun hänet pyydettiin jatkotutkimukseen. Shokki tuli, kun tutkimukset osoittivat, että hänellä on eturauhassyöpä.

– Virkamiehenä olen tottunut tiedon hankintaan. Ryhdyin aivan hysteerisesti etsimään prostatasyövästä tietoa muun muassa internetistä. Siellä on tätä asiaa koskevaa materiaalia 10 000 sivua mistä valita. Kun minulle ryhdyttiin sitten valitsemaan sopivaa hoitoa, olin jo itse omien selvittelyjeni pohjalta päätynyt radikaalileikkaukseen, jota myös urologi ehdotti. Kohdallani kävi ihmeellinen onni. Leikkausjonossa vapautui yllättäen paikka ja menin samana päivänä sairaalaan, kun paikkaa tarjottiin, kertoo Hellman.

– Leikkaus onnistui. Minä olen niitä onnekkaita, jonka syöpä oli täysin vielä kapselin sisällä, joten leikkauksella se saatiin kokonaan pois. Mutta kahden kuukauden kuluttua tuli muita komplikaatioita, joiden seurauksena iski hirvittävä masennus. Se vaanii noin 60 prosentin todennäköisyydellä suuren leikkauksen jälkeen potilaita, myös eturauhassyöpäpotilaita. Sitä nimitetään reaktiiviseksi masennukseksi, josta puhutaan aivan liian vähän.

– Sairastaminen yleensäkin oli minulle vierasta, sillä olen aina ollut terve. Pahin vaihe tässä sairaudessa minulle kuitenkin oli masennus. Se synnytti kuoleman pelon ja epätoivon. Masennus vei täysin elämän haluni. En halunnut syödä, pahimmillaan en halunnut tavata ketään. Vaikka olen innokas lukija en halunnut edes lukea. Masennuksessa on pahinta, ettei hallitse omaa mieltään. Lassen vieressä istuva Aira-vaimo täydentää miehensä masennuksen kuvaa.
– Minä olin aivan epätoivoinen. Suunnittelin jo Lassen hautajaisia. Olin varma, että tästä me emme selviä. Normaalisti optimisesta ja aktiivisesta miehestä tuli täysin avuton, suorastaan kädestä talutettava. Miehen koko persoonallisuus muuttui.
– Onneksi yksi kokenut sairaanhoitaja näki mistä oli kysymys ja ohjasi Lassen psyykkiseen hoitoon. Masennuslääkkeet olivat tehokkaita ja alkoivat vaikuttaa hyvin nopeasti. Psykiatrilla käynnit täydensivät parantumista. Kolmessa kuukaudessa Lasse oli jaloillaan, vaimo kertoo.

Tukea kohtalotovereilta

– Olen nyt ollut viisi vuotta terve. Optimismi on palannut. Jälkiseuranta on enää PSA-koe kahden vuoden välein terveyskeskuksen kautta. Olen saanut jatkoaikaa, jonka toivon osaavani käyttää hyvin. Tämä sairaus on lähentänyt meitä aviopuolisoita toisiimme ja myös lapsiamme meihin. Minun elämääni on tullut uusia asioita, kuten kuntosali. Sairaus on herättänyt minussa myös hengellisyyden. Uskon rukouksen voimaan ja armoon.

– Hyvin tärkeätä osaa näytteli paranemisessani myös vertaistukiryhmä, kohtalotovereiden tapaamisillat, joissa vallitsee ihmeellinen asevelihenki. Suomessa on paikallisia syöpäyhdistyksiä, joilta prostatasyöpää potevien kannatta kysellä lähintä toimivaa vertaistukiryhmää. Eturauhassyöpäpotilaiden tuki ry:n auttava puhelin (040-828 0000) palvelee koko Suomea ja vertaistukiryhmätoimintaa on Helsingissä Töölön palvelukeskuksen suojissa tiistaisin.

– Minä lähdin omalta osaltani sairauteni kanssa avoimuuden tielle, jolla saan paitsi itse voin myös antaa tukea muille oman kokemukseni perusteella, opetusneuvos Lasse Hellman sanoo lopuksi.

Kotisivu ] Ajankohtaista ] Eturauhassyöpä ] Sairastumisriskit ] Ensimmäiset hetket ] Hoitovaihtoehdot ] Oletko yksin? ] Eteenpäin? ] Vertaistuki ] Tukitoiminta ] Perheenjäsenille ] PSA ] Tutkimukset ] Sanastoa ] Tietoja ] Yhteystiedot ] da Vinci ] Linkit ] Harrastus ]