Hoitovaihtoehdot

 

Kotisivu
Ajankohtaista
Eturauhassyöpä
Sairastumisriskit
Ensimmäiset hetket
Hoitovaihtoehdot
Oletko yksin?
Eteenpäin?
Vertaistuki
Tukitoiminta
Perheenjäsenille
PSA
Tutkimukset
Sanastoa
Tietoja
Yhteystiedot
da
                Vinci
Linkit
Harrastus

 


 

Potilaan opas http://potilaanopas.thl.hs.prewise.com/fi/


Videoklippejä Biomedicumin yleisöluennosta 18.11.: Eturauhassyövän moniammatillinen hoito Hyksissä, katso linkki

https://app.younited.com/?shareObject=6791da7b-9cce-9418-feac-9eaba4a984d3

 

 

Eturauhassyöpäpotilaan hoitopolku HUS:ssa, katso linkki

http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/syopataudit/syopapotilaan-hoitopolut/eturauhassyopapotilaan-hoitopolku/Sivut/default.aspx


 


Yleisimmät hoitovaihtoehdot ovat:


• kirurginen hoito (leikkaus)
• kudoksensisäinen sädehoito (brakyhoito eli tyköhoito)
• ulkoinen sädehoito
• hormonihoito
• säännöllinen seuranta

Hoidon valintaan vaikuttavat syövän leviämisaste, pahanlaatuisuusaste, potilaan ikä, yleinen terveydentila ja muut sairaudet. Hoitosuunnitelmaa tehtäessä on tärkeää, että potilas (ja hänen perheensä) keskustelee yhdessä lääkärin kanssa eri hoitovaihtoehdoista.

Potilaan kokonaistilanteen huomioonottaminen on tärkeää hoitomuotoa valittaessa. Ennen kuin päätetään, mikä hoitovaihtoehto on sopivin, lääkärin on huolehdittava siitä, että potilaalle on kerrottu kaikki hoitoihin liittyvät seikat, niin hyvät kuin huonotkin puolet. Lopullinen hoitosuunnitelma voi koostua yhdestä tai useammasta hoitovaihtoehdosta.


Keskustele lääkärisi kanssa eri hoitomuotojen eduista, sivu- ja mahdollisista haittavaikutuksista.

Pyri saamaan tietoa niiltä, jotka on jo hoidettu. Hakeudu vertaisryhmiin, joissa voit keskustella useamman hoidon saaneen kanssa ja vertailla kokemuksia ja tuntemuksia. Tule kuuntelemaan, keskustelemaan ja katsomaan, miten muut ovat selviytyneet.

Päätöksen omasta hoitomuodostasi teet aina sinä itse. Mitä useamman kanssa puhut, sitä enemmän saat tietoa oman päätöksesi tueksi.
Pyydä lääkäriltäsi tai hoitajaltasi Eturauhassyöpäpotilaan opas.

Kirurginen hoito (leikkaus)
Radikaalinen eturauhasen poistoleikkaus on yleisin hoitovaihtoehto kaikille alle 60-vuotiaille (hyväkuntoisille alle 70-vuotiaille), joilla syöpäkasvain rajoittuu eturauhasen kapselin sisään eikä ole lähettänyt etäpesäkkeitä. Leikkauksessa poistetaan eturauhanen kapseleineen ja siemenrakkularauhanen. Suurelle osalle potilaita tämä toimenpide aiheuttaa erektioimpotentian, johon kuitenkin on nykyisin hoitovaihtoehtoja.

Ulkoinen sädehoito
Sädehoitoa annetaan sädehoitolaitteen (lineaarikiihdytin) avulla. Sädetys kohdistetaan syöpäkasvaimeen erityisen annossuunnitelman mukaisesti. Hoitoa annetaan yleensä kerran päivässä, 5 päivänä viikossa, 6-7 viikon ajan. Iäkkäämmätkin miehet sietävät hoidon hyvin. Tässä hoitomuodossa kuten tyköhoidossakin sukupuolinen kyky säilyy.

Kudoksensisäinen sädehoito eli brakyhoito (tyköhoito)
Brakyhoidossa pieniä, radioaktiivisia jyväsiä asetetaan eturauhasen sisään, missä ne säteilevät noin yhden vuoden ajan. Ultraääniohjauksen avulla jyväset asetetaan siten, että säteily jakautuu tasaisesti koko eturauhasen alueelle. Koska säteilyn kantama on vain noin viisi millimetriä, terveisiin kudoksiin kuten peräsuoleen tai virtsarakkoon kohdistuu vain vähän säteilyä. Toimenpide ei vaadi leikkausviiltoa, vaan jyväset, jotka ovat kooltaan pienempiä kuin riisinjyvät, asetetaan eturauhaseen ohuen toimenpideneulan avulla. Tässä hoitomuodossa kuten ulkoisessakin sädehoidossa sukupuolinen kyky säilyy.

Hormonihoito
Hormonihoito estää miessukupuolihormonin, testosteronin, tuotantoa. Tätä hoitoa käytetään erityisesti eturauhaskapselin ulkopuolelle levinneen syövän hoidossa. Usein se yhdistetään muihin hoitomuotoihin. Hormonihoito hidastaa syövän kasvua ja pienentää kasvaimen kokoa. Hormonihoito voidaan antaa lääkkeellisesti tai poistamalla pienellä leikkauksella kiveksien miessukupuolista hormonia muodostava kudos. Hormonihoidon vaikutus loppuu aina ennemmin tai myöhemmin, useimmiten se kestää kuitenkin monia vuosia.

Säännöllinen seuranta
Iäkkäillä miehillä (yli 70 v), joilla eturauhasen syöpä on paikallinen ja hitaasti etenevä, on pelkkä säännöllinen seuranta paras hoitovaihtoehto. Tämä tarkoittaa säännöllisin väliajoin tapahtuvaa lääkärissä käyntiä, jolloin mitataan PSA -arvo ja suoritetaan sormitunnustelu. Seurannan aikana voidaan ottaa uusia koepaloja syövän tilan arvioimiseksi. Jos syöpä etenee ja aiheuttaa oireita, voidaan aloittaa aktiivinen hoito, yleensä hormoneilla.

Oheisena ladattavissa lisäinformaatiota.

12 kysymysta Lääkärille .pdf
Kuinka tulla toimeen eturauhassyövän kanssa .pdf
Luuston haurastuminen .pdf
Lääkärin vastaanotolla .pdf
Potilaan omaisille .pdf

Kotisivu ] Ajankohtaista ] Eturauhassyöpä ] Sairastumisriskit ] Ensimmäiset hetket ] [ Hoitovaihtoehdot ] Oletko yksin? ] Eteenpäin? ] Vertaistuki ] Tukitoiminta ] Perheenjäsenille ] PSA ] Tutkimukset ] Sanastoa ] Tietoja ] Yhteystiedot ] da Vinci ] Linkit ] Harrastus ]